Lapozgatók

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

2017. április 18. 19:51 - Dori Weisz

 

(kép)

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

Jay Asher Tizenhárom okom volt című ifjúsági regénye eredetileg 2007-ben jelent meg, s rövidesen fel is került a bestseller listára. A történet rövidesen Hannah Baker öngyilkossága után kezdődik, amikor a főszereplő, Clay, egy csomag kazettát talál az ajtaja előtt. A dobozban 7 kazetta van, 13 történettel, s minden történet főszereplője hozzájárult Hannah öngyilkosságához.

A regény fő témája a zaklatás és annak következményei, melyek amerikában sajnos a mai napig gyakoriak. Asher szavai nyomán megelevenedik egy teljesen valószerű, s fájdalmasan gyönyörű történet. Emiatt, bár csak 260 oldalas volt a könyv, s magával ragadó a története, majdnem egy hétig olvastam. Hihetetlen nyomasztó volt, főleg, hogy egy ennyire létező és bizonyos mértékben mindennapi esetről van szó. Mivel egy éjszaka alatt játszódik a történet, nagyon dinamikus, és úgy érezheti az olvasó, hogy pörögnek az események. Nem meglepő módon, a könyv nemcsak a bestseller hanem a tiltott könyvek listájára is felkerült az USA-ban.

A történet a pillangó-effektusra épül. Egy teljesen ártatlannak tűnő esemény indította el a történéseket, amelyek végül Hannah halálához vezettek. De közben azt is bemutatta, hogy egy kiközösített lány, hogy állt végül bosszút azokon akik a halálát okozták.

Ami nem tetszett benne az igazából formázási hiba. Ebookként olvastam a könyvet, s hihetetlenül igénytelenül volt megformázva. Többször konkrét bekezdéseket kellett újrakezdenem, mert nem volt semmi különbség a kazetták és Clay részei között, így sokszor nem tudtam, hogy hol ér véget az egyik, s kezdődik a másik.

Olvastam már jobb, s rosszabb könyvet is, de valamiért nagyon megfogott ez a történet. Úgy érzem mindenkinek el kéne olvasnia, hogy legalább részben megértsék, hogy ami valakinek poén vagy vicc, másban milyen mély sebeket ejthet.

A könyvből készült sorozat március 31-én premierelt a Netflixen Dylan Minnette és Katherine Langford főszereplésével és rövid időn belül rendkívül népszerű lett. Egy következő posztban majd külön kitérek arra is, csak még nem fejeztem be, de már az első 5 rész alapján úgy érzem, hogy külön posztot érdemel :D(kép)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapozgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr10012435423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása