Lapozgatók

Sarah J. Maas: Üvegtrón

2017. február 04. 23:35 - Horváth Gábor Andor

Throne of Glass sorozat

Ma egy régebben kiadott könyv került nagyító alá. Pontosan 2012-ben jelentette meg a már mindenki által jól ismert Könyvmolyképző Sarah J. Maas külföldön már sikereket aratott Throne of Glass c. könyvét magyarul.

covers_267224.jpg

(kep)

Tartalom:

Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt, tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

 

Nem éppen hétköznapi kezdettel indít az írónő. Egyenesen főhősnőnk bőrébe bújhatunk, aki büntetését tölti egy Távolvég nevezetű munkatáborban. A megszokottól távol álló orgyilkos gondolataiba nagyon fura bele látni. Nagyon furcsa volt ráeszmélni, hogy mennyire könnyen kioltható egy emberi élet a legkisebb mozdulatra is. Egy izgalmas történetet ismerhetünk meg, megfűszerezve haraggal, utálattal, szeretettel és új barátságokkal. Számomra a történet kicsit nehezen indult be, egész nyújtottnak és vontatottnak éreztem a könyv egyharmadát. Cserébe minden a feje tetejére áll, amint Adarlan királyi várában lyukadunk ki. Nem fogom a történet lényegét lelőni, de egy igazán izgalmas és teljesen új világba nyerünk betekintést, amit nagyon részletesen és pontosan eltervezett az író. Régen találkoztam ilyen szép tájkép leírásokkal, de mégsem nyúltak a végtelenségig. Izgalmas középkori időkben játszódik a történet, egy kis varázslattal megfűszerezve. A végkifejlet sejthető volt már a könyv közepén, de mégis annyira jól van megírva a történet, hogy teljesen rabul ejti az olvasót Egyes fejezeteknél már-már borsódzik az ember bőre. Ami a leginkább az idegeimre ment a könyvbe, hogy függő befejezést alkalmazott az író. A történet annyira magával ragadott, hogy azonnal kezembe is vettem a második könyvet és folytattam hihetetlen utazásomat Adarlan birodalmában. Főhősünről csak annyit mondanék, hogy a könyv folyamán apránként ismerhetjük meg és az elején tőlünk távol álló karaktert szépen apránként, sőt mondhatni észrevétlenül a szívünkbe zárjuk. Nagyon kemény jellemfejlődésen megy keresztül Celaena a mellékszereplők segítségével és pont ez kell, hogy azzá válhasson a történet során, akiben mindenki reménykedik, hogy egy nap megszabadítja őket kínjaiktól és az elnyomástól, amelyben élnek. Ebben egyelőre csak egyetlen akadály lehet útjában , hogy nehéz hátra hagyni szeretteinket, vagy épp átgázolni rajtuk. Kíváncsi leszek rá, ezt hogyan fogja majd az író a sorozat folyamán felépíteni és megoldani. Happy endet tudhatunk a végére, vagy ez képtelenség jelen körülmények között?

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a csatákat és a középkori történeteket. Még ha néha úgy érzi az ember, hogy félre tenné már a könyvet, higgye el nekem, azokért a részekért, bőven fog kárpótlást kapni. Senki nem fogja megbánni, aki végig rágja magát a sorozaton.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapozgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr6412170272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása