Lapozgatók

Cassandra Clare világa I.

2017. április 29. 20:00 - Horváth Gábor Andor

sh-logo.png

/logo/

Sokakat lenyűgöztek az írónő könyvei világszerte. A világ, amelyet teremtett nagy csodálatnak örvend és nem véletlen, hogy mindenki, aki a kezébe veszi írásait megszállottja lesz a karaktereknek. A fantázia világot próbálja minél színesebbé tenni, de emellett teljesen élethű dolgokat helyez mellé, ezért is nagyon könnyen tudja az olvasó elképzelni a történetek valósságát. Eddig egy író volt, akinek a munkássága ennyire lenyűgözte az embereket. Azt hiszem, nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom J. K. Rowling Harry Potter sorozatára gondolok ez alatt. Határozottan kijelenthetem, hogy sok év után talán megdöntötték a varázslóvilág által teremtett elvárásokat és Cassandra Clare sziklaszilárdan lépett a képzeletbeli No. 1 helyre az én véleményem szerint. Számomra nincs még egy író, akinek ha egy picit is felmerülne a neve egy könyv terén, vakon rábíznám magamat és élvezettel vágok bele egy mű elolvasásába. Hihetetlen ügyességgel formálja a jellemeket és mozgatja a szálakat a könyvekben. Pillanatok alatt meg tud kedveltetni bárkivel egy karaktert vagy épp ellenkezőleg fél perc alatt az utálat tárgyává tenni az adott személyt. Régi fantázia szálak ugyanúgy megjelennek történeteiben, gondolva itt Underworld világára ahol vámpírok és vérfarkasok ellentétével találkozunk vagy más ilyen témájú filmekre de mégis Cassandra csavar a dolgokon egy kicsit, hozzá tesz még pár tényezőt és máris megépül a legújabb világ. Az árnyvadászok világa, amiben igazságot tesznek és rendet tartanak az emberek tudatlansága mellett. Ti láttatok már démonokat, vagy boszorkánymestereket? Esetleg vámpírokat? Vérfarkasokat? NEM? Ez talán nem véletlen, hiszen a könyvekben megismert társadalom és a Klávé valószínűleg jól végzik a munkájukat. De erre később még kitérünk.

Eredetileg a könyveit Ifjúsági irodalom kategóriába sorolják, de úgy gondolom, hogy bámely korosztály, aki a kezébe veszi, bele tudja élni magát a történetekbe. Nagyon ötletes, hogy az emberek mai társadalmi rétegeit és problémáit is bele szőtte könyveibe. Manapság egyre inkább elterjedtek és elfogadottak az LMBT témájú dolgok, amik megjelennek az árnyvadászok világában is, illetve az idősebb rétegek, akik ezt elvből elutasítják, megszégyenítésre hivatkozva és hagyományokra alapozva. Erre nagyon jó példa a Végzet ereklyéi sorozatból Alec és Magnus kapcsolata, illetve Alec szüleinek reakciója.

cassandraclare.jpg

/Clare/

Első sorban nézzük csak ki is Cassandra Clare. Szülei Amerikaiak, de eredetileg Iránban, Teherán városában született. Nagyon sokat utazott családjával. 10 éves kora előtt már élt Franciaországban, Angliában és Svájcban. Los Angelesben járt gimnáziumba, ahol már történeteket írt önmaga és társai szórakoztatására. Főiskola után Los Angelesben és New Yorkban is dolgozott néhány lapkiadónál. Young Adult regényén, a Csontvároson 2004-ben kezdett le dolgozni és 2016-ra az életét már csak a fantazi regények írásának szentelte és meg kell hagyni kiemelkedően jó benne. Megjelent műveit több mint 35 nyelvre fordították le.

2014-ben a Mennyei tűz városa c. könyve elnyerte a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fantasy & Science Fiction díjat, illetve 2011-ben a Bukott angyalok városa c. könyvel a Goodreads Choice Awards Best Debut Goodreads Author díjat nyerte el, illetve még számos díjat a Végzet ereklyéi sorozatával.

Első könyve a Csontváros, amely hazai berkekben magyarra lefordítva 2009-ben jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál.

campaigns_10712.jpg

/eredeti borító/

Gyilkosság tanúja lesz – a tizenöt éves Clary Fray aligha számít erre, amikor elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba. Az elkövetők: három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser. A holttest aztán eltűnik a semmibe. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi, még egy vércsepp sem bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?

Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra?

Az Árnyvadászok tudni akarják…

Cassandra Clare lendületes, sziporkázó és végtelenül lebilincselő regénye szórakoztató, vad utazásra visz. Azt fogod kívánni, bárcsak sose érnél az út végére.”

2009 óta rengeteg kiadási változattal lehet találkozni az interneten és a boltokban, talán a legújabb borítók a legszebbek, amelyet valaha kaphatott a sorozat.

shadowhunters.jpg

/gerinces borító/

A sorozat köteteinek kiadási időpontjai magyar nyelven:

Csontváros (2009)

Hamuváros (2010)

Üvegváros (2011)

Bukott angyalok városa (2011)

Elveszett lelkek városa (2013)

Mennyei tűz városa (2016)

/A címekre kattintva a kiadó oldalán, akár meg is rendelhetőek a könyvek/

a-vegzet-ereklyei-uj-borito.jpg

/új borítók/ (Az utolsó két résznek, még nem érkeztek meg a magyar borító tervei)

Ebből a sorozatból talán az első, harmadik és ötödik kötetet emelném ki, amely leginkább az emberek kedvencének bizonyult. Az utolsó könyv is nagy rajongásnak örvend, de sokakat elszomorított, hogy vége lett kedvenc karaktereink történeteinek, vagy mégsem? Mindenki szerencséjére az írónő ugyan nem a sorozat főhőseivel, de más mellékszereplőket kiemelve újabb történetekkel gazdagította a szeretett árnyvadász világot. Így született meg a Pokoli szerkezetek címet viselő trilógia is: Az angyal (2012), A herceg (2012) és A hercegnő (2013). A történet a Csontváros előtti időkben játszódik, amelyben két Idősebb árnyvadász múltjába és kapcsolatába kap betekintést az olvasó.

/boritok: Angyal, Herceg, Hercegnő, fejléc/

Az angyal fülszövege:

„A mágia veszélyes – de a szerelem még veszélyesebb!

Amikor a tizenhat éves Tessa Gray megérkezik a viktoriánus Angliába, valami rettenetes vár rá a londoni Alvilágban, ahol vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények járják az utcákat a gázlámpák alatt. Tessának nincsenek barátai, és egyetlen pillanatra sem érezheti magát biztonságban, ezért menedéket kér az Árnyvadászoktól, akiknek egyetlen célja, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól. Ahogy egyre mélyebben merül el a világukba, a lány azt veszi észre, hogy egyszerre varázsolja el két legjobb barát, és nemsokára rá kell döbbennie, hogy a szerelem a legveszélyesebb varázslat mind közül.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapozgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr10012464643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása