Lapozgatók

Kass Morgan- Rebellion (Lázadás)

2017. február 19. 14:12 - Dori Weisz

The 100 sorozat

 (kép)

A könyv- és filmsorozat alaptörténete a következő: A Föld nagy része elpusztult és lakhatatlanná vált egy nukleáris katasztrófa következtében. Akiknek lehetősége volt rá, az űrbe menekültek, s több kisebb űrállomás csatlakozott egymáshoz, egy nagy kolóniát alkotva. Tekintve, hogy sokan voltak, és az állomás kapacitása véges volt, a törvények az élet minden részére kiterjedtek, s a szabályszegések büntetése halál volt, kivéve a 18 éven aluliak esetében.

A történet kezdetekor, a vezetők reménykednek, hogy a Föld lassan újra lakható lesz, hiszen az állomás gyakorlatilag szétesőben van. Leküldenek 100 fiatalt, hogy megvizsgálják, hogy van-e esély visszatérni a Földre. Azonban megszakad a kapcsolat, s így mind a fiatalok, mind az állomáson ragadtak magukra vannak utalva.

Kb. ennyi amennyiben a könyv és a sorozat egyezik. A könyvek kellemes, egy-délutános olvasmányok, és meg kell mondjam, hogy inkább a felsősöknek való könyvekhez sorolnám, mint a YA-ba. Szerintem néha ilyen is kell, két komolyabb, nehezebb könyv közt pont jó felüdülés, de önmagában eléggé vanília. A négy könyv kb. 2 hónap alatt játszódik, és ha nagyon szeretném, akkor talán tudom a sorozat első két évadához kötni őket, bár a kettőt nincs túl sok értelme összehasonlítani.

A negyedik rész, ami 2016. december 6-án jelent meg Amerikában, eddig a legjobb. Egy kicsit komolyabb a történet, egy kicsit izgalmasabb, és gyorsabb, de a cselekmény ismét háttérbe szorul. Igazából olyan, mintha egy félresikerült próbálkozás lenne egy karakter-központú regényre (ilyen például a Zabhegyező). Nagyon a románcon van a hangsúly, és ezt sajnos a cselekmény bánta ismét, pedig amúgy volt benne potenciál. Egy hónappal a 3. könyv után játszódik, amikor egy őrült, Föld-imádó szekta, akik „Védelmezőknek” hívják magukat megtámadja a 100 táborát és elrabolják a felszereléseiket és több emberüket is, s Clarke, Bellamy és pár társuk mentőakcióra indulnak, és közben nagyon rágódnak az érzelmeiken.Nagyon nem akarom lehúzni, kissé gagyika, de azért egyszer olvasható.

(kép2)

Na, de áttérek a sorozatra. Mint a Vámpírnaplók esetében már láttuk, a The CW csatorna - amin mindkét sorozat fut – írói nem igazán törődnek a könyvalapokkal. Mondjuk ez mindkét sorozat előnyére vált. A The 100 (magyarul A visszatérők) sorozat-verziója a kezdetektől elég sötét hangulatú. Nem szépítették meg a történetet, hanem a feltételezhető valóság brutalitását hűen adják vissza. Szerintem minden évad egyre jobb, és mindig izgatottan várom a következő részeket.

Szóval összefoglalásként inkább a sorozatot ajánlom, de a könyvek jók lehetnek a hosszú nyári napokon, amikor számolunk vissza a sorozatszezon kezdetéig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapozgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr2812272791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása